Te vroeg geboren kinderen

Wat is het?

Premature baby’s zijn baby’s die te vroeg geboren zijn. We spreken over prematuriteit wanneer een baby voor de 37e zwangerschapsweek geboren wordt. Prematuur betekent voor een baby dat hij of zij nog niet helemaal klaar is om geboren te worden. In deze folder wordt uitgelegd wat dit voor jou en je baby kan betekenen.

Hoe belangrijk is het?

Het krijgen van een baby is altijd een spannende en ingrijpende gebeurtenis. Er verandert veel in je leven wanneer er een baby in het gezin bij komt. Als deze baby te vroeg komt, heb je minder tijd gehad om je op het nieuwe gezinslid voor te bereiden. Bovendien heb je misschien nare ervaringen gehad tijdens je zwangerschap of tijdens de te vroege bevalling. Het krijgen van een premature baby leidt daardoor tot veel vragen en onzekerheden.

Omdat de baby nog niet helemaal klaar was ten tijde van de geboorte, heeft je kindje misschien in de couveuse gelegen. Hoewel een couveuse gebruikt wordt om je kindje op een veilige plaats te laten doorgroeien, is het voor veel ouders een nare en angstige periode. Je krijgt niet de kans om thuis je kindje te leren kennen, maar bent afhankelijk geweest van dokters en zusters in het ziekenhuis die je kindje verzorgden. Je bent misschien wel bang geweest je kindje te verliezen.

Je kindje is mee naar huis gekomen omdat het gezond is bevonden door de artsen. Toch is het voor jou allemaal misschien nog niet zo vanzelfsprekend. Voor veel ouders die na een dergelijke spannende periode met hun kindje thuis komen breekt een verwarrende periode aan. We zullen beschrijven wat er zoal anders kan zijn met je kindje en wat de gevolgen voor zijn of haar ontwikkeling zijn. Op die manier hopen wij je te helpen om met meer zelfvertrouwen jouw kindje te verzorgen. Mocht de informatie onvoldoende zijn en blijft je met grote vragen zitten, aarzel dan niet om professionele hulp in te schakelen.

Wat weten we erover?

Premature baby’s zien er anders uit en gedragen zich anders dan baby’s die wel op de geplande tijd geboren zijn. Misschien vind je het daardoor soms moeilijk om aan te voelen wat je kindje precies wil. Alle kinderen laten door hun gedrag zien wat ze nodig hebben. Premature baby’s doen dat ook, maar hun signalen zijn niet altijd even helder en eenduidig. Het kan helpen om goed naar je baby te kijken tijdens de dagelijkse routines. Kijken kan helpen te ontdekken wat je kindje prettig vindt.

Daarnaast is het goed te weten dat premature baby’s vaak nog geen goed ontwikkeld slaap-waakritme hebben. Ze kunnen onverwachts wakker worden of als je denkt dat ze wakker zijn, slapen ze zomaar weer door. Ook zijn premature baby’s in het begin erg snel moe. Ze hebben meer slaap en rust nodig dan een op tijd geboren kindje. In de omgang met uw baby kan dit verwarrend zijn. Je wilt tenslotte dat je baby het naar de zin heeft en zich kan ontwikkelen. Je wilt contact maken en met je baby spelen. Als je baby daar in het begin nog weinig aan toekomt is dat dus heel normaal.

Wat kan er mis gaan?

In de omgang met een prematuur geboren baby kan er makkelijk wat misgaan: de voeding kan verkeerd gaan, omdat het kindje te weinig energie heeft om voldoende te drinken; het slaap-waakritme komt niet tot stand. Het gevolg hiervan kan zijn dat het kindje onvoldoende groeit of het gezin raakt overbelast en oververmoeid door te weinig slaap, omdat het kindje in de nacht te vaak wakker wordt. Door alle aandacht voor het nieuwe kindje, kunnen de andere kinderen jaloers worden en probleemgedrag ontwikkelen. Dit kan ervoor zorgen dat ook jij als ouders boos wordt en te weinig energie over houdt om kalm te blijven.

Wat kan eraan gedaan worden?

Als het erg moeilijk is een ritme te ontwikkelen met je premature baby, de voeding niet goed loopt en je voor je gevoel te weinig tijd hebt om rustig met je kindje te spelen en hem of haar te leren kennen, is professionele hulp op zijn plaats. Vanuit het ziekenhuis kan soms begeleiding worden geboden en er zijn organisaties die gespecialiseerd zijn in ouders en jonge kinderen waar je steun kunt krijgen en hulp om je baby te leren kennen. Door samen met je baby te komen praten en spelen, kan je kindje zich laten zien en kan je geholpen worden je baby te begrijpen.